BEITEL SLIJPEN: EEN KORTE EN SIMPELE UITLEG OVER HOE JE EEN BEITEL SCHERPER MAAKT
Beitel Slijpen

Een Korte en Simpele Uitleg over Hoe je een Beitel Scherper maakt.
Meer handgereedschap slijpen?
Vind nog meer slijp tips over houtbewerking.
Ander gereedschap slijpen?
Wij leren je slijpen op een wetsteen.
Een wetsteen kopen?
Vind advies voor het kopen van een wetsteen.
Een beitel slijpen kan op talloze manieren. Sommigen doen het strikt met de hand, terwijl anderen liever met een mal slijpen. Sommigen slijpen met een oliesteen, terwijl anderen weer met een watersteen slijpen en weer anderen liever met een diamantsteen willen werken. Er zijn ook nog mensen die voor een glanzend resultaat een leren strop aan het eind.
Voor al deze slijpmiddelen geld grofweg dezelfde techniek. Wij leggen uit waar je op moet letten bij het slijpen van je beitel op een wetsteen.
Beitels zijn voor veel mensen hele handige kleine hulpmiddelen. Naast het openen van blikken verf dient een goede beitel vaak als snijdgereedschap om steen, hout, of metaal mee te bewerken.
Je beitel wil je daarom zo scherp mogelijk hebben, zodat het materiaal kan bewerken met mooie resultaten. De rand van een beitel wordt vaak in de fabriek geslepen tot een hoek van 25 ° tot 35 °, met een simpel afgeschuind randje. Er zijn vaak duidelijk slijpsporen op het hoofdgedeelte van de beitel aanwezig.
Als jij klaar bent met het slijpen van je beitel, dan zal er een mooie spiegelpolijst op je rand komen.
WAT HEB IK NODIG?
Een wetsteen is het ideale hulpmiddel om een beitel weer vlijmscherp kan maken. Wetstenen zorgen er namelijk voor dat het overtollige metaal op je beitel weg geslepen wordt, zodat er weer een scherpe rand ontstaat.
Daarbij adviseren wij een strop, omdat je hiermee de rand van je beitel tot in perfectie kan verscherpen. Hieronder een korte opsomming van wat je nodig zal hebben:
DE BEITEL VAN ONDEREN VLAKKEN
Begin door de onderkant van de beitel vlak te maken, door deze in de breedte vlak tegen je slijpsteen te houden en in de lengte over je wetsteen te slijpen.
Doe dit eerst op je grove slijpsteen, daarna op medium om vervolgens met een fijne slijpsteen de ergste krassen te verwijderen.
Probeer tijdens het slijpen van de vlakke onderkant in één beweging zowel het hele oppervlak van de beitel, als van de wetsteen mee te pakken. De kans is groot dat de lengte van je beitel langer is dan de breedte van je wetsteen. Probeer je dan vooral te focussen op het vlakken van het vlakke oppervlak onder de snede van de beitel, dit is immers waar je uiteindelijk mee gaat steken.
Voor de wetsteen is het wel het beste dat het volledige oppervlak hiervan gebruikt wordt, zodat deze gelijkmatig zal afbreken. Als de wetsteen namelijk ongelijk afbreekt, dan zal deze eerder gevlakt moeten worden, hier schrijven we daar verder over.
DE BEITEL SCHERPER MAKEN
Als het oppervlak onder de snede goed vlak is, dan kan de snede zelf geslepen worden. Slijp de snede van de beitel door de beitel met de snede tegen de wetsteen aan te drukken.
Je zal hierbij moeten voelen wanneer je de snede vlak tegen de wetsteen aanhoudt.
Trek de beitel nu in de lengte over het hele oppervlak van de wetsteen, heen en weer, op alle drie de wetstenen (grof / medium / fijn).
Probeer dit te doen zonder dat je de beitel laat kantelen.
Zet bij iedere wetsteen in het begin een stevige druk, maar laat dit langzaam afbouwen tot enkel het gewicht van je arm.
Probeer net zolang te slijpen, totdat je een braam kunt constateren net bovenaan de snede van de beitel. Dit kan al na 30x slijpen het geval zijn.
Zodra er een braam over de hele rand van de beitel zit, dan kan je overstappen naar de volgende fijnere wetsteen.
Wij hebben een stuk geschreven over handige trucs die je kunt toepassen tijdens het handmatig slijpen. Hier zijn er ook verschillende bij die je bij het slijpen van een beitel kunt toepassen.
Handige slijptruc: Als hulpmiddel kan je ook de hoek van de beitel zwart stiften.
ZELF EEN SLIJP MAL MAKEN IN VIJF STAPPEN
Het kan in het begin lastig zijn om de snede van de beitel op een wetsteen te slijpen zonder te laten kantelen.
En mooie slijp mal kan dan een goed hulpmiddel zijn.
Je kunt jezelf de extra kosten besparen door er zelf een te maken.
Dit is hoe je dat doet:
1. Zaag eerst een houten wig tot een hoek van 35 ° (afhankelijk van de hoek die al op jouw beitel staat).
2. Maak vervolgens twee stroken hout aan deze wig vast met behulp van wat superlijm.
3. Plaats de twee stroken hout precies naast elke kant van de beitel. Dit houdt de beitel haaks op de slijpsteen tijdens het slijpen.
4. Plaats een nieuw stuk hout over de beitel heen. Gebruik schroeven om de beitel strak tegen de wig te houden.
5. Gebruik je slijp mal om je beitel te slijpen.
Als je dezelfde mal wilt gebruiken om een kleinere beitel te slijpen, kan je gewoon een klein houten strip naast de beitel plaatsen om de opening op te vullen.
Wij hebben ook een blog geschreven met een aantal slijp tips die je ook met een beitel kunt toepassen.
BEITEL POLIJSTEN
Nadat je de beitel geslepen hebt kan de rand gepolijst worden om het een fijnere punt te geven. Hier kan je een leren strop met groene polijstpasta voor gebruiken, een zelf gemaakte balsa strop, of een wetsteen met extreem fijne korrel.
Het polijsten gebeurt op dezelfde manier als het slijpen van de beitel.
Bij het gebruik van een strop raden we een polijstpasta aan om je het metaal nog mooier te laten glimmen.
De polijstpasta wrijf je met een geforceerde kracht in de strop. Als de pasta eenmaal goed in de strop zit, kan je de beitel op dezelfde manier polijsten als dat je het eerder op de wetsteen geslepen hebt.
Zorg ervoor dat de hoek van je beitel vlak op de wetsteen geslepen wordt.
MAAK DE RAND VAN JE BEITEL STEVIGER
Als je jouw beitel een stevigere rand wilt geven, voeg dan een secundaire snede toe.
Met een zwarte waterdichte stift kan je de rand van je beitel een extra markering geven. Hierdoor kan je zien waar het metaal van de rand afgeslepen wordt door de wetsteen.
Teken een kleine rand op je beitel om zo de micro-snede lekker klein te houden.
De micro-snede maakt je rand niet scherper, sterker nog, het maakt de rand een klein beetje minder scherp.
Daarentegen wordt de rand wel een flink stuk steviger, waardoor het minder vaak onderhouden hoeft te worden.
DE SECUNDAIRE RAND SLIJPEN
Voeg ongeveer 1 tot 2 graden extra toe om een secundaire rand te maken, die je in deze close-up kunt zien.
Deze secundaire rand is een extra afschuining op je beitel die je beitel eigenlijk een klein beetje minder scherp maakt.
Deze micro rand zorgt voor extra duurzaamheid voor de rand van je beitel.
Doordat je de rand al redelijk vlak geslepen hebt, steekt het al gemakkelijk door het hout heen.
De secundaire rand heeft een iets grotere hoek, waardoor je jouw beitel minder vaak hoeft te slijpen.
Strop tenslotte de micro-rand en de rest van je beitel door ze op een strop of ruw stuk leer te wrijven dat op en vlak oppervlak is geplakt. Besmeer deze strop met een medium polijstmiddel.
Dit polijst het staal en maakt het slijpen af.
Je zult meer dan tevreden zijn met het eindresultaat: een vlijmscherpe beitel die hout kan snijden alsof het door een pakje boter glijdt.